Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş

1945 yılında Çanakkale’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Çanakkale’de yaptı. İstanbul’da başladığı yükseköğrenimini Almanya’da Makine Yüksek Mühendisi olarak tamamladı. Bir süre Duisburg Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Bölümü’ne devam etti.

Almanya’da bulunduğu yıllarda Türk işçi ve ailelerine sosyal danışmanlık yaptı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nde (SPD) on yıl çalıştı. Avrupa’daki sosyal demokrat yurttaşlarımızın kurduğu “Avrupa Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu”nda (HDF) dört dönem genel başkanlık görevinde bulundu.

Türkiye’ye döndükten iki yıl sonra, 1985’te SODEP-HP birleşmesi sırasında İstanbul’da SHP’ye katıldı. SHP İstanbul İl Sekreterliği ve sonrasında 3 kez İl Başkanlığı’na seçildi. Daha sonra SHP’de Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı. SHP-CHP birleşmesinden sonraki dönemde CHP Parti Meclisi üyeliği görevinde bulundu.

20 Ekim 1991 ve 24 Aralık 1995 seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçildi. TBMM’de SHP Grup Başkanvekilliği yaptı. İki yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliği ve AGİK Parlamenterler Meclisi üyeliği görevlerinde bulundu.

Milletvekilliğinden önce resmi ve özel çeşitli kuruluşlarda mühendis ve yönetici olarak çalıştı.

1988 yılında arkadaşlarıyla birlikte, aylık “Sosyal Demokrat” dergiyi çıkardı ve “Sosyal Demokrasi Yayınları”nı kurdu. 1989 yılında kurulan TÜSES’in (Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) kurucuları arasında yer aldı. 1994 yılının sonunda bir grup sosyal demokrat aydınla birlikte “Sosyal Demokrasi Vakfı”nı (SODEV) kurdu. Kuruluştan itibaren 10 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. 2005’de Onursal Başkanlığa getirildi.

Sosyal Demokrat Dergi’nin yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde toplumun, siyasetin ve sosyal demokrasinin sorunları ve çözüm önerileri üzerine yazmakta. Bu konularda yayınlanmış 10 da kitabı bulunuyor. Ayrıca, çeşitli yazar ve bilim adamlarının ortaklaşa olarak kaleme aldıkları kitaplara yazılarıyla katkıda bulunmakta.

49. ve 50. Koalisyon Hükümetleri’nin (DYP-SHP / CHP) protokol ve program hazırlıklarına katıldı.

19. ve 20. Dönemde TBMM-Dışişleri Komisyonu Üyeliği yaptı.

50. Hükümet’te Kültür Bakanlığı yaptı.

18 Aralık 2010 ve 5-6 Eylül 2014 tarihinde yapılan CHP Olağanüstü Kurultayı’nda Parti Meclisi Üyeliğine seçilmiştir. 14 Eylül 2014 tarihinde Kültür Sanat Platformundan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmiştir.