Öğüt’ten özel güvenlik soruları

Öğüt, özel güvenlik taştışmaları ile ilgili “Özel güvenlik görevlileri hakkında nasıl bir uygulama ön görülmektedir?” diye sordu

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesinin ardından özel güvenlik görevlilerinin yeniden kamuoyu gündemine gelmesi üzerine, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi hazırladı.

Önce Cumhurbaşkanın “Özel güvenlik kalksın” demesi ardında da Başbakan Davutoğlu’nun “ Yeni bir düzenleme yapabiliriz” sözleri üzerine Öğüt, “Peki AKP hükümetince önce desteklenerek haklarında yasa çıkartılan ancak şimdi tasfiyesi tartışılan Özel Güvenlik Sistemi kaç kişiyi istihdam ediyor; sistemin çalışanlarının akıbeti ne olacak; yeni bir polis teşkilatı mı kuruluyor?” diye sordu.

Özel güvenlik hizmetlerine dair yasanın 26 Haziran 2004’te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Öğüt, o tarihten bu yana kamu güvenliğini tamamlamak amacıyla kurulan özel güvenlik şirketi sayısının hızla arttığını dile getirdi.

“2004 yılında kaç özel güvenlik görevlisi sayısı kaçtır; bugün itibariyle bu sayı kaç olmuştur?” diyen Öğüt, “Yaklaşık 20 bin dolayında olan çalışan özel güvenlik sayısının mevcutta yaklaşık 300 bin kişiye ulaştığı doğru mudur?” diye sordu.

2015 itibariyle Aktif olarak çalışan özel güvenlik görevlilerinin kaçının sertifikalı olduğunu, Hastane, okul, stad vb. yerler ile bizzat kamu binalarında koruma amaçlı istihdam edilen özel güvenlik sayısını soran Öğüt, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından 2004 yılında çıkarılan düzenlemeyle yasal alt yapıya kavuşan sistem, Çağlayan Adliyesi’nde savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınıp öldürülmesi olayının ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, özel güvenlik sistemin kaldırılmasını önermesi kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştır. Sistemin kaldırılmasına gerekçe olarak Hükümetinizle herhangi bir bilgi ve belge paylaşımında bulunulmuş mudur?

-Çağlayan Adliyesi’nde, eylemcilerin ellerini kollarını sallayarak adliyeye girmeleri konusunda sadece özel güvenlik görevlilerinin sorumlu tutulduğu Milli İstihbarat ve Emniyet’in sorumluluğundan söz edilmediği edilmemesi dikkatlerden kaçmamıştır Bu konuda bir inceleme-soruşturma başlatılmış mıdır?

-Özel güvenlik kurumlarında çalışanların hakları mağdur etmeden yeni düzenlemeler yapabileceğine yönelik açıklamalarınıza istinaden, özel güvenlik sisteminin mevcuttaki 300bine yaklaşan polis sayısı ile nasıl ikame edileceği, uygulamanın nasıl olacağı konusunda nasıl bir eylem planınız var mıdır? Varsa kamuoyuna ne zaman açıklanacaktır?

-İlgili haber ve açıklamalar ile Özel Güvenlik görevlilerinin polis olacağına dair kamuoyunda derin bir algı oluşturulmuştur. Elinizdeki verilere göre yaş ve eğitimleri itibarı ile polis olma yeterliliğine sahip kaç tane özel güvenlik görevlisi vardır? Gerekli ve yeterli koşullara sahip özel güvenlik görevlileri için herhangi bir istihdam planlamanız var mıdır?

-Alınan bilgilere göre halihazırda 1 buçuk milyon kişinin 500 TL harç yatırdığı belirtilmektedir. Sistemin kaldırılması halinde bu paraların akıbeti ne olacaktır?

-Özel Güvenlik sistemi yerine polis alımı ile, yaşanacak sosyal travma yanında koruma işinin aynı sayıda alınacak polis tarafından ikamesinin mali külfeti ne olacaktır?

- Bu şartlar altında son iç güvenlik yasası ile alt yapısı oluşturulan sistemle amaç polis devleti olmanın sayısal yeterliliğinin de sağlanması mıdır?