• Bunları Mutlaka Okumalısınız

CHP’den açıklama, “İstifa etmesi gereken TEİAŞ Genel Müdürü değil, Enerji Bakanı’nın kendisidir. Bir sorumlu bulunmuş, TEİAŞ Genel Müdürü görevinden istifa etmiş. Ne kadar kolay. TEİAŞ Genel Müdürü’nün sırtına yüklediler”

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Sayın Başbakan’ın ’1100 liraya yükselteceğim’ dediği maaş toplam 6,5 milyonluk işçi emeklisi kitlesi için 22 liralık bir artışı ifade etmektedir” dedi.

Grup Başkanvekili Hamzaçebi, elektrik kesintisine ilişkin olarak  CHP Milletvekilleri Özgür Özel ve Süleyman Çelebi ile TBMM’de düzenlediği basın toplantısnda, biten yasama dönemi ve TBMM Genel Kurulu’nun son çalışması olan  İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında değerlendirmeler yaptı. Tasarının gerek Komisyon gerek Genel Kurul aşamasında CHP olarak ciddi katkılar sağladıklarını belirten Hamzaçebi, toplam 42 maddeyi bulan önerilerinin, diğer siyasi partilerin de benimsemesiyle yasaya girdiğini kaydetti.

Hamzaçebi, CHP’nin katkıları ile iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla getirilen ancak yasalaşması halinde işçilerin tazminatsız olarak işten çıkarılmasına yol açabilecek olan düzenlemenin ve uzaktan çalışma maddesinin tasarıdan çıkarıldığını, maden işletmelerinde yaşam odaları kurulması önerisinin tasarıya eklendiğini, Soma ve Ermenek kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerin ailelerine sağlanan olanakların genelleştirildiğini belirtti.

CHP’nin katkılarının olağanüstü ölçüde olduğunu ve sosyal devlet anlayışını yansıttığını vurgulayan Hamzaçebi, düzenlemede hala eksiklikler bulunduğunu, bu eksikliklerin de partisinin iktidarında mutlaka giderileceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ekonomi paketindeki emeklilere yönelik zamma da değinen Hamzaçebi, şunları kaydetti:

“Sayın Başbakan dedi ki ‘Emeklilerin yüzde 60′ı bundan yararlanıyor’. Sayın Başbakan’ın hesabını ben düzeltmek istiyorum, hesabı yanlış. Türkiye’de 10 milyon 920 bin emekli var. Yüzde 60 oranını esas alırsak 6 milyon 550 bin kişi eder. Algı herkes 100 lira alacak gibi.

En düşük SSK emeklisi Ocak 2015′den bu yana 1047 lira alıyor. Bu 100 liralık artış Temmuz 2015′de yürürlüğe girecek. 1047 liralık maaş Temmuz’da, bu düzenleme ile değil, otomatik olarak, yüzde 3′lük enflasyon olduğunu dikkate alırsak, 1078 liraya yükselecek. Yani 22 liralık bir fark kalıyor geriye. 22 liralık bir artış söz konusu. Sayın Başbakan’ın ’1100 liraya yükselteceğim’ dediği maaş toplam 6,5 milyonluk işçi emeklisi kitlesi için 22 liralık bir artışı ifade etmektedir. ”

Elektrik kesintisi nedeniyle TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır’ın görevinden istifa etmesine de değinen Hamzaçebi, “Şimdi bir sorumlu bulunmuş, TEİAŞ Genel Müdürü görevinden istifa etmiş. Ne kadar kolay. TEİAŞ Genel Müdürü’nün sırtına yüklediler. Enerji Bakanlığı’nın, Enerji Bakanı’nın, Başbakan’ın eski Başbakan’ın sorumluluğu yok. Burada istifa etmesi gereken TEİAŞ Genel Müdürü değil, Enerji Bakanı’nın kendisidir” ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, Hatay ve Adana’da MİT’e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili olarak soruşturmanın kapsamını bilmediğini belirtti. Ancak MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili görüşlerini daha önce aktardıklarını hatırlatan Hamzaçebi, “MİT tırlarıyla bir başka ülkenin iç işlerine karışmaya yönelik olarak Türkiye’nin silah ve mühimmat gönderdiği ortaya çıkmıştır. Bunu bir çok kez konuştuk. tırların aranmasının engellenmesinin gerisinde de bu vardır” dedi.

Bir soru üzerine Fenerbahçe otobüsüne yapılan silahlı saldırıyı kınadığını belirten Hamzaçebi, “Sporda şiddet, silah olmaz. Spor barış, mutluluk, kitleleri kaynaştırmak demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Trabzon Valisi’nin olaya ilişkin ilk açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin de sorulduğu Hamzaçebi, “Vali bütün bilgileri aldıktan sonra konuşması gereken insandır. ‘Taş’ diyerek olayı küçültmek mümkün değil. Bir silahlı saldırı olduğu açıktır. Sayın Vali herhalde acele etmiş” dedi.