Ziraat Bankası çiftçileri mağdur etmeye devam ediyor

Atıcı, Ziraat Bankasının çiftçileri mağdur etmesini Meclis gündemine taşıdı.

Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Atıcı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ziraat Bankasından kredi kullanan Mersinli çiftçiler bu borçlarını yapılandırmak istediklerinde banka Bakanlar Kurulu Kararını göz ardı ederek çiftçilerimize yüksek oranda faizle yapılandırma yapmıştır. Afet nedeniyle icra ile karşı karşıya olan çiftçilerimiz bir de Ziraat Bankasının faiz rantı ile karşı kaşıya gelmiştir.” Dedi.

Atıcı, Meclis Başkanlığına sunduğu önergede şu ifade ve sorulara yer verdi:

“2013 ve 2014 yılında meydana gelen dolu, aşırı yağış, taşkınlar ve don nedeniyle Mersin’de Silifke İlçesi ve köyleri başta olmak üzere, ekili binlerce dönüm sebze ağırlıklı tarımsal alanlar ve meyve bahçeleri büyük hasar görmüştür. Silifke Tarım İlçe Müdürlüğü düzenlediği Hasar Tespit Raporu ile meydana gelen hasarları kayıt altına almıştır.

Türkiye genelinde meydana gelen her türlü doğal afetten zarar gören çiftçilerin bankaya olan borçları için düşük faizli kredi kullandırılması Bakanlar Kurulu Kararı ile hükme bağlanmıştır. Bu karar doğrultusunda Silifke Ziraat Bankası’na müracaat ederek kredi borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen çiftçilere Tarım İlçe Müdürlüğü Hasar Tespit Raporu listelerinin henüz gelmediği mazeret gösterilerek olumsuz cevap verilmiştir.

Tarım İlçe Müdürlüğünün Hasar Tespit Raporu kararı çıktıktan sonra Ziraat Bankasına tekrar müracaat ederek söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda borçlarını düşük faizden yapılandırmak ve erteletmek isteyen çiftçilerin bu talepleri de banka tarafından reddedilmiştir.

Doğal afetler nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan çiftçilerin borçlarının Ziraat Bankası tarafından yüksek faizli kredi ile yapılandırılması ve sonrasında Bakanlar Kurulu Kararı göz ardı edilerek yeniden yapılandırmaya gidilmemesi kabul edilir bir durum değildir.

Bu bağlamda:

1. Mersin’de, Silifke İlçesi ve köyleri başta olmak üzere 2013 ve 2014 yılında meydana gelen afetler nedeniyle Ziraat Bankasına borcunu ödeyemeyen çiftçi sayısı kaçtır? Bu çiftçilerin kaçına haciz işlemi yapılmıştır?
  2. Mersin’de, Silifke İlçesi ve köyleri başta olmak üzere Ziraat Bankasına düşük faizli kredi yapılandırmasına müracaat eden çiftçi sayısı kaçtır? Bunların kaçının bu talepleri yerine getirilmemiştir? Bu taleplerin reddedilmesinin yasal dayanağı nedir?
  3. Bürokratik işlemler mazeret gösterilerek yüksek faizden kredi yapılandırması uygulanan çiftçilerin Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda yeniden yapılandırmaya gidilerek ödedikleri faizin iade edilmesine yönelik yapılan/yürütülen bir çalışma var mıdır?
  4. Mağdur çiftçiler üzerinden faiz rantı sağlayan ve çiftçilerin yasal haklarını kullanmalarını engelleyen banka yöneticilerine yönelik yürütülen idari/adli bir çalışma var mıdır?”