YGS’ye giren öğrencilere hak ihlali yapılıyor

İzmir Milletvekili Hülya Güven, YGS’ye giren tüm öğrencilere hak ihlali yapıldığını söyledi.

İzmir Milletvekili Hülya Güven, bugün 2 milyonu aşkın öğrencinin kafasında büyük bir şüphe ile Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) ter döktüğünü belirterek, iki mahkeme kararına rağmen ÖSYM’nin soruların tamamının açıklanmamayı sürdürme kararının tam bir ‘hak ihlali’ olduğunu söyledi. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin “Şeffaflık gereği soruların tamamı açıklanmalı” kararına rağmen ÖSYM’nin, YGS’deki soruların yalnızca yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı alması üzerine açıklama yapan Güven, soruların gizli kalmasını sağlayan düzenlemenin yürürlüğe konulduğu 2013 yılından beri takipçisi olarak soru önergeleri verdiğini hatırlattı.

-Soru havuzu 12 yıldır niye düşünülmüyordu?-

Soruların gizlenme amacının soru havuzunu genişletme çalışmaları olarak gösterilmesini eleştiren Güven, “Kamuoyunda uzun süredir güvenirliğini yitirmiş bir kurum görüntüsü veren ÖSYM’nin soru havuzunu genişletme çalışmaları neden 12 yıllık iktidarınızdan bu yana ilk defa düşünülmüştür? Sorular Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışına çıkarılarak itiraz yani yargı yolu kapatılmıştır. Toplumun tüm kurumlarda şeffaflığa daha fazla ihtiyacı olduğu bu dönemde bu uygulama anlaşılır gibi değildir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nin bu yanlış hükmü iptal etmesi bizleri çok memnun etmişti, sonrasında da Ankara Barosunun başvurusu üzerine Danıştay da aynı kararı verdi. Zorlu koşullarla sınavlara hazırlanan çocuklarımızın eğer bir haksızlık görüyorsa buna itiraz etmek en doğal hakkıdır. Onların bu hak ihlali ve kafalarında binbir soru ile geleceklerine yön vermeleri sağlıksız bir sürecin başlangıcıdır. Buna izin vermeyecek, bu konunun peşini bırakmayacağız” diye konuştu.