Karın Bursa’ya verdiği zarar…

Demiröz, Ocak’taki kar yağışının İnegöl, Mudanya, İznik, Orhangazi ve Gemlikli üreticilere verdiği zararı sordu.

Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Ocak ayında yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle ürünleri zarar gören İnegöl, Mudanya, İznik, Orhangazi ve Gemlikli üreticilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Soru önergesinde 4 Ocak 2015 tarihinde İnegöl’de aşırı kar yağışında seraların ve ürünlerin zarar gördüğünü kaydeden İlhan Demiröz, ilçede oluşan kar yükünün naylon seraların yıkılmasına ve ürünlerin zarar görmesine dikkat çekti.

Soru önergesinde 7 Ocak 2015 tarihinde de aşırı kar yağışı ve dondan dolayı Bursa Mudanya,  İznik, Orhangazi ve Gemlik ilçelerinde de zeytin ve meyve ağaçlarının çok ağır zarar gördüğünü belirten İlhan Demiröz, aşırı kar yüküne dayanamayan ağaç dallarında kırılmalar oluştuğunu aktardı. Demiröz, önergesinde, Bakan Mehdi Eker’e şu soruları yöneltti:

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından Bursa İnegöl-Mudanya-İznik-Orhangazi ve Gemlik ilçelerinde yaşanan kar felaketi nedeniyle üreticilerimizin uğradıkları zarar/ziyan bakımından bir inceleme/değerlendirme yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?

-Yoğun kar ve soğuk havanın etkisi ile sofralık zeytinde marka olan Gemlik Tipi Sofralık Zeytin üreticilerinin uğradıkları zarar TARSİM tarafından karşılanmakta mıdır?

-Üreticilerimizin beklenen verim ve daneyi alamamaları nedeniyle Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat bankasına ve diğer özel bankalara olan borçları için, borç ertelemesi yapılması yönünde girişimleriniz olacak mıdır?

- Bahse konu ilçelerimizdeki aşırı kar ve soğuk nedeniyle önümüzdeki 3 (üç) yıl içerisinde bahçelerinden ürün alamayacakları Ziraat Odası yetkililerince ifade edilen çiftçilerimize bu yıllar için bir teşvik ve desteklemede bulunacak mısınız?