• Bunları Mutlaka Okumalısınız

Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, AKP iktidarının sanat ve sanatçılara yönelik baskı ve sansür uygulamalarının 2015 yılında da aynen devam ettiğini belirterek, “Sansür ve baskıda durmak yok yola devam” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Karakaş’ın konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama şöyle ;

AKP iktidarının sanat ve sanatçılara yönelik baskı ve sansür uygulamaları 2015 yılında da aynen devam ediyor. Ocak ayında kültür ve sanata, ifade özgürlüğüne dönük toplam 10 ihlal saptandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, “Hükümetin uygulamaları,  anayasanın ‘devlet sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur’ hükmünü yok saymaktadır”  dedi.

2014 yılında sanat alanında 135 kez sansür ve keyfi uygulama ile rekor kıran hükümet, yeni yılda da keyfi uygulamalarını sürdürüyor.

Kültür ve Sanat platformu sorumlusu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş Ocak ayındaki ihlallerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Ocak ayında kültür ve sanata, ifade özgürlüğüne dönük toplam 10 ihlal  yapıldı. Bunlar AKP iktidarının kültürel-sanatsal etkinliklere ve ifade özgürlüğüne uyguladığı demokrasi dışı kabul edilemez otoriter uygulamalardır. Bu uygulamalar Anayasa’nın 64. Maddesi’nde belirtilen ‘Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır’ hükmünü de yok saymaktadır.

Diğer taraftan, İstanbul’da AKM’nin onarımının hala başlatılmamış olması, Ankara’daki Şinasi ve Akün Sahneleri için binayı satın alan firma ile bir kira sözleşmesi yapılmamış olması da AKP iktidarının sanat mekanlarını yok etme politikasının bir parçası olarak görülmelidir. İktidarı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı kültür ve sanatı yok etmeye yönelik politikalarına son vermeye çağırıyoruz.”

Ocak ayında 10 ihlal

Ocak ayındaki sansür, baskı ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller şöyle sıralanıyor:

•          Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud’un ölümü üzerine ilan edilen bir günlük milli yas nedeniyle Devlet Tiyatroları da bir günlüğüne perdelerini kapattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda (İBBŞT) Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, Başbakanlıktan gelen emir nedeniyle oyunları iptal ettiklerini belirterek “Emir demiri keser” dedi.

-2-

•          8 Ocak 2015’te İstanbul Bölge İdare Mahkemesi,  Emek Sineması’nı yıkan proje hakkında “kamu yararı olmadığı ve hukuka uygunluk bulunmadığı, tarihi ve kültürel yapılara telafisi güç ve hatta imkansız zararlara yol açacağı” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararını açıklamasına karşın inşaatı yapan  firma ‘’Kamer İnşaat’’ çalışmalarına devam etmekte, AKP’li Beyoğlu Belediyesi ise söz konusu inşaatı halen mühürlemedi.

•          AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 17 yıldır verilen Altın Portakal Şiir Ödülü Töreni, belediyenin AKSAV ‘a destek vermemesi nedeniyle bu sene gerçekleştirilmeme kararı alındı.

•          Charlie Hebdo dergisiyle dayanışma için ek olarak derginin bir bölümünü yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımı, elinde hiç bir yasal dayanak ve karar yokken polis tarafından gazetelerin bulunduğu kamyonların önü kesildi, araçlarda arama yapıldı.

•          Başbakan Davutoğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında Cumhuriyet gazetesinin Paris’te terörist saldırıya uğrayan  Charlie Hebdo ile “dayanışma” amacıyla seçki yayımlamasını, “Bu basın özgürlüğü değildir, basın özgürlüğü ile hakaret etme alçaklığını yan yana koyamayız” sözleri ile gazeteyi ve yazarlarını hedef gösterdi.

•          Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), mesleklerinde 20 yılı dolduran ve sürekli basın kartı alma hakkı kazanan 94 gazetecinin kartlarını gerekçe göstermeden engelledi. Bir süredir kartlarını alamadıkları için kuruma başvuran, aralarında tanınmış medya yöneticileri, yazar ve televizyoncuların da olduğu değişik basın kuruluşlarından gazetecilere “Sürekli nitelikte basın kartı başvurularına ilişkin kararların onaylanmaması uygun görülmüştür” açıklamasıyla yetinen kurum, başvuruların neden reddedildiğine dair bir açıklama yapmadı.

•          Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin, Hatay’ın Kırıkhan ilçesi ve Adana’da MİT’e ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar verdiğini açıkladı.

•          Gazeteci-Spiker Sedef Kabaş, 17-25 Aralık operasyonuyla ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle gözaltına alındı. Kabaş. “terörle mücadelede görev almış şahısları hedef göstermek” ile suçlanıyor.

•          Radyo Televizyon Üst Kurulu, dört eski bakan için TBMM’de kurulan yolsuzluk soruşturma komisyonu haberlerinin yer aldığı gazeteleri ekranlarda okuyan televizyon programlarına ceza verdi.

•          İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Beni Sen Öldür; Maraş 78 kitabının yazarı Aziz Tunç ve kitabın arka kapak yazısını yazan gazeteci Nedim Şener hakkında soruşturma başlattı.