• Bunları Mutlaka Okumalısınız

Genel Başkan Yardımcısı Toprak, “Sayın Erdoğan bağırıp duruyor, bağıracağına BM İnsan Hakları Komisyonuna git. Orada 57 İslam İşbirliği ülkesi, Rusya, Çin var, karar çıkart, O kararla Gazze’de kanı, vahşeti durduracak ateşkes kararını BM’ye aldırırsın” dedi.

-“İsrail’i korumak için Kürecik radarı AKP iktidarı ve Tayyip Erdoğan döneminde getirildi.”

-“İsrail jetlerinin de kullandığı yakıt Türkiye topraklarından geçti mi, buranın üstünden   gitti mi gitmedi mi?”

-“ ABD dışişleri Bakanı açıkladı, BOP ile  22 ülkenin haritası değişecek diye. Peki, BOP’un Eş Başkanı kim? Sayın Erdoğan”

-“AKP’nin milletvekilleri Gazze’ye gidecek gemiden son dakikada indi. Oradaki insanlık suçunu gidip kamuoyuyla paylaşmak, kamuoyunun gündemine getirmek bir parlamenter olarak bizim de en büyük vazifelerimizden bir tanesidir. Biz samimiyiz. Ben bazı milletvekili arkadaşlarımızın Gazze’ye gitme kararını destekliyorum.”

-“Türkiye bölgede sözü dinlenen bir ülkeydi. AKP iktidarının icraatlarından dolayı sözü dinlenmeyen bir noktaya geldi”

-“İsrail pervasızca 500  insanı katlediyor, çünkü, o bölgede İsrail’e dur diyen bir devlet kalmadı. Suriye vardı, Suriye’yi de Erdoğan’ın eliyle ortadan kaldırdılar.”

-“Sayın Tayyip Erdoğan’a soruyorum.  12 yıldır tek başına iktidarsın. Hangi kanunu çıkaramadın da dış politika bataklığına Türkiye sürüklendi? Hangi kanunu çıkaramadın da Türkiye’de işsizlik hızla arttı? Hangi kanunun çıkartmakta muhalefet sana engel oldu da Türkiye’nin borcunu 3 kat arttırdın?”

-“Yalnızlaşan bir Türkiye var. Türkiye’nin gümrük kapıları terör örgütüne teslim edilmiş durumda. Ey Türk halkı! Şu anda senin komşun terörist bir ülke. Sayın Tayyip Erdoğan’la dış politikada bataklığa, iç politikada sevgisizliğe, yalnızlaşmaya ve çatışmaya dönüştü”

-“Biz tarafsız bir adayı destekliyoruz. Bu ne CHP’nin ne MHP’nin bir üyesi. Bizim istediğimiz Çankaya’da tarafsız, partiler arasında da hakem görevi yapacak birinin olması.Oraya çıktığında bir partinin iç işlerine bakmayacak, bir partide kim geliyor, kim genel başkan olacak kaygısı olmayacak ve olmamalı. İhsanoğlu böyle bir insan”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak NTV’nin canlı yayınında güncel iç ve dış konularla ilgili soruları şöyle yanıtladı;

Sunucu- Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ü aştı. Ateşkes sağlanma ihtimali var mı? Türkiye olarak ne yapmalıyız? Hükümetin bu noktadaki politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erdoğan TOPRAK- Ateşkesi sağlama ihtimali var. Yani BM nezdinde İnsan Hakları Komisyonuna götürürsek oradan bir karar çıkartırız diye düşünüyorum. Ama Türkiye yani AKP iktidarı sürekli bağırıyor. Bağırmaktan öte bir şey yapmıyor. Bugün Türkiye’nin oradaki insanları bombalayan jetin yakıtı buradan gidiyor.

Sunucu- Öyle olmadığını Enerji Bakanı birkaç defa altını çizerek Türkiye’nin resmi kanallarda İsrail’le jet yakıtı satmadığını söyledi.

Erdoğan TOPRAK- O yakıt buranın üstünden, Türkiye topraklarından  gitti mi gitmedi mi? Buna bakmak lazım. Hükümet bugün İsrail’in önünü açacak tüm hareketleri yaptı. Üzülerek söylüyorum. Bugün 50-60 yıldır OECD’ye üye olmayan İsrail’in vizesini 1961’den bu yana AKP iktidarı attı. Önünü açtı. Bir başka nokta ise, Yahudilerin verdiği madalyayı bu Başbakan boynuna taktı. İsrail’i korumak için Kürecik’e radarı AKP iktidarı ve Tayyip Erdoğan getirdi.

Yani bunların hepsine baktığınızda Tayyip Erdoğan’ın burada bağırmasını yersiz buluyorum. Bağırmamak lazım. Sonuca gitmek lazım. Nedir sonuç? Sonuç şudur; bunu alırsınız BM İnsan Hakları Komisyonuna götürürsünüz o komisyonda 57 tane İslam İşbirliği ülkesi var. Rusya, Çin, Güney Amerika’daki ülkelerin katkısıyla buradan bir karar çıkartırsınız. O kararı alır BM’ye getirirsiniz ve buradaki o kanı, vahşeti durdurursunuz.

Bugün iktidar bunu yapıyor mu? Hayır. Ne yapıyor iktidar? Sürekli bağırıyor. Bağırarak olmaz. Türkiye o bölgede sözü dinlenen bir ülkeydi. AKP iktidarının bugünkü icraatlarından dolayı o bölgede sözü dinlenmeyen bir noktaya geldi.

Sunucu- BM’den İsrail’in savaş suçu işlediğine dair İnsan Hakları Komisyonundan böyle bir karar mı çıkarılıp bunun genel kurula getirilmesi öneriniz?

Erdoğan TOPRAK- Tabi ki. Şimdi siz BM’nin Cenevre’de bulunan İnsan Hakları Komisyonuna götüreceksiniz orada bizi destekleyen bu kararı destekleyen birçok Arap ülkesi ve Müslüman ülke çıkacak. Güney Amerika ülkelerinin buna destek vereceğine inanıyorum. Sonra Çin ve Rusya gibi ülkelerinde bunun arkasında duracağına inanıyorum. Bu kararı biz ondan sonra BM’ye taşıyarak buradaki kanı durdurabiliriz.

Bugün Tayyip Erdoğan’ın yaptığı sadece bağırmaktan ve nutuk atmakla geçiyor. Peki, baktığınızda İsrail’in bugüne kadar en büyük işbirliğini kim yapmış? Sayın Tayyip Erdoğan yapmış. Nasıl yapmış? Onun uluslararası alanındaki hareket serbestliğini sağlamış. OECD’ye üyeliğinin önünü açmış. Onu korumak için Kürecik’e getirmiş radar koymuş.

Sunucu- Dışişleri Bakanlığının yaptığı bir açıklama var. NATO üyesi müttefiklerimize biz bilgi paylaşıyoruz. Bu radar o yüzden kuruldu. İsrail’de NATO üyesi olmadığı için bu paylaşımların zaten içinde değil şeklinde Sayın Genel Başkanınızın da yaptığı eleştirilere Dışişleri Bakanlığı böyle yanıt vermiş oldu.

Erdoğan TOPRAK- Peki, o radar niye kuruldu? Bizim komşularımızla bir sorunumuz yoktu ki. Yani bizim İran’la, Irak’la, Suriye’yle bu hükümetten önce bir sorunumuz yoktu. O radar niçin kuruldu? İran için kuruldu. İran’ı kim tehdit kabul ediyor? İsrail. Demek ki o radarın oraya kurulma nedeni İsrail.

Bugün şunu söylemek isterim; İsrail o bölgede bugün pervasızca 500 tane insanı katlediyorsa bugün İsrail o bölgede yeterince rahatça hareket edebiliyorsa bunun altında yatan en büyük neden İsrail’e dur diyen bir devlet kalmadı Ortadoğu’da. Suriye vardı, Suriye’yi de Tayyip Erdoğan’ın eliyle ortadan kaldırdılar. Suriye İsrail’e bir emniyet sibobuydu. Hareketlerini kontrol ediyordu. Oradaki bu tür vahşete, cinayetlere karşı Suriye’nin bir yaptırımı vardı. O noktada kendisine dur diyebiliyordu. Suriye’yi de Tayyip Erdoğan ortadan kaldırdı.

Bu kadar olaylara bakın, hepsinin altında İsrail’in işine yarayan hamleler var. Yani AKP iktidarı İsrail’le çatışıyor gibi gözüküyor perdenin önünde ama perdenin arkasında baktığınızda AKP iktidarı İsrail’in önünü açarak, farklı bir coğrafya çizmek istiyor.

Bugün 22 tane ülkenin coğrafyasında harita yeri değişecek deniyor. Büyük Ortadoğu Projesiyle. Peki, Büyük Ortadoğu Projesinin Eş Başkanı kim? Sayın Tayyip Erdoğan. Ben Büyük Ortadoğu Projesinin Eş Başkanıyım dedi.

Sunucu- Ama İsrail operasyonu başlattığından bu yana Türkiye sesini yükselttiği zaman da o zaman muhalefet nutuk atıyorsunuz başka bir şey yapmıyorsunuz eleştirisini getiriyor. Yani ne yapmalı Türkiye somut olarak bu noktada?

Erdoğan TOPRAK- Muhalefet haklı olarak bunu söylüyor. Siz nutuk atmayın. Bunun yolu uluslararası alanda girişimde bulunmakla geçer. Benim üzüldüğüm nokta şu; hükümet sadece iç kamuoyuna, seçimlere yatırım yapıyor. Gazze’nin umurunda olduğunu sanmıyorum. Bugün hükümete biz şunu söylüyoruz. Yol gösteriyoruz. Muhalefet her şeyi yanlış söylüyor anlayışıyla yola çıkarsanız olmaz ki. Hükümet muhalefetinde desteğini arkasına alarak ki parlamentoda biz bu desteği verdik. Uluslararası alanda girişimde bulunabilir. Bugün 500 tane Filistinlinin ölmesine sebep hükümetin Hamas’a verdiği aşırı cesaret. İsrail  ben ateşkesi ilan edecektim, karar verdim ama Türkiye ve Katar Hamas’ı destekledi ve ateşkesi kabul etmedi gibi uluslararası alanda çok sahte, yapmacık bir açıklamayla çıkıyor.

Sunucu- Mecliste hazırlanacak o bildiride İsrail’in de savunma hakkı vardır şeklinde bir cümlenin mi konmasını istemişti CHP?

Erdoğan TOPRAK- Hayır. Bizim öyle bir şeyimiz yok. Onu bizde araştırdık. Öyle bir ibare yok orada.

Sunucu- Peki, siz İsrail’le ilişkilerin, ticari ilişkilerin kısıtlanması, bu konuda yaptırım uygulanması ya da gözden geçirilmesi taraftarı mısınız?

Erdoğan TOPRAK- İsrail’le ilişkiler gözden geçirilmeli. Çünkü eğer biz Ortadoğu’da insanlık suçu işleniyorsa Türkiye’nin bu noktada atacağı adımlar var, yaptırımlar vardır. Nedir? Türkiye üssünden giden boru hatları da buna dahildir. Yakıtta buna dahildir. Oradaki ticari anlaşmalarda buna dahildir. Tabi ki ticaretin uluslararası alanda serbestliği var. Ama Türkiye bu işte kolaylaştırıcı rol oynamamalı bence. Bugün Tayyip Erdoğan’ın İsrail’le ilgili somut adımlar atması lazım. Neyse biz onu destekleriz. Somut adımlarını görmek istiyoruz.

Burada bağırarak, çağırarak bir şeyi yapmak doğru değil. Dışişleri Bakanı diyor ki, Ortadoğu’ya bataklık dedirtmeyiz. Ama Ortadoğu şu anda bataklık haline geldi. Ortadoğu’nun bataklığına sürüklenmeyiz diyor Türkiye. Türkiye Ortadoğu’nun bataklığına zaten sürüklendi. Öyle bir noktaya geldi ki Türkiye’nin konsolosları şu anda terör örgütünün elinde tutsak ama Türkiye burada o terör örgütünü lanetlemiyor, kınamıyor.

Sunucu- CHP’li milletvekilleri Gazze’ye gidecek mi? Canlı kalkan olma projesi şeklinde Dışişleri Bakanlığına başvuracaklarını söylediler.

Erdoğan TOPRAK- Biz bu konuda hazırız. Yani biz AKP’nin milletvekilleri gibi biliyorsunuz bir Mavi Marmara olayı vardı. Mavi Marmara da vatandaşları körüklediler. Vatandaşları galeyana getirdiler. Oraya gönderdiler ama AKP’nin milletvekilleri son dakika o gemiden indi. Biz samimiyiz. Biz milletvekillerimizin o bölgede böyle bir niyetleri var. Bizde bu kararı destekliyoruz. Orada insanlık suçu varsa onu gidip kamuoyuyla paylaşmak, kamuoyu gündemine getirmek bir parlamenter olarak en büyük vazifelerimizden bir tanesidir. Ben o kararı destekliyorum.

Sunucu- Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçelim. Başbakanın bugün açıklamaları gazetelere yansıyan tartışılıyor. Teamüllere göre değil Anayasaya göre hareket edeceğim şeklinde. Yani Anayasanın çizdiği cumhurbaşkanı olacağım diyor. Dolayısıyla Anayasadaki cumhurbaşkanına tanına yetkilerin tamamını kullanacağım anlamında. Buna ne diyorsunuz? Cumhurbaşkanı eğer Tayyip Erdoğan seçilirse yönetim şeklide bir anlamda fiili olarak değişmiş mi olur bu hamleyle?

Erdoğan TOPRAK- Bence rejim değişikliğine gidecek gördüğüm kadarıyla. Sayın Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Türkiye’de kriz beklememiz lazım. Çünkü hükümetle köşk arasında büyük bir kaos yaşanacak. Oysaki icrayı yapan hükümettir. Sorumluluk hükümettedir. Ama sorumluluk hükümette olduğu halde cumhurbaşkanı ben gider bakanlar kuruluna başkanlık ederim, orada icrayı ben yönetirim derse sorumsuz bir adamın, sorumlulukları üstüne olan başkasının görev sahasına müdahale ederse kriz  zaman çıkar.

Ben şunu sormak istiyorum. Sayın Tayyip Erdoğan, 12 yıldır bu ülkede tek başına iktidarsın. Hangi kanunu çıkarmadın da bu ülkedeki o dış politika bataklığına Türkiye sürüklendi? Hangi kanunu çıkaramadın da Türkiye’de işsizlik hızla arttı? Hangi kanunun çıkartmakta muhalefet sana engel oldu da Türkiye’nin borcunu 3 kat arttırdın? Türkiye’de başarılı bir iktidar süreci geçirmedi ne yazık ki. 12 yıldır tek başına iktidar, 12 yılda çıkaramadığı hiçbir kanun yok. Ama ülkenin geldiği nokta belli. Türkiye’de dış politikada sürekli yalnızlaşan bir Türkiye var. Türkiye’nin gümrük kapıları terör örgütüne teslim edilmiş durumda. Türk halkına bunları söylemek istiyoruz. Ey Türk halkı! Şu anda senin komşun terörist bir ülke. Terör örgütüyle muhatapsın. Türkiye 12 yıl önce Ortadoğu’da sözü dinlenen bir devletti. Uluslararası alanda itibarı olan bir devletti. Ama bugün gelinen noktada Sayın Tayyip Erdoğan’la AKP iktidarı sayesinde dış politikada bir bataklığa, iç politikada sevgisizliğe, yalnızlaşmaya ve çatışmaya dönüştü.

Sunucu- İhsanoğlu cumhurbaşkanı seçilirse bunu nasıl değiştirecek bu eleştirilerinizi?

Erdoğan TOPRAK- İhsanoğlu’nun bir kere uluslararası alanda büyük bir itibarı var. İhsanoğlu’nun uluslararasında büyük bir tanınırlığı var. İhsanoğlu’nu uluslararası alanda adına ödüller konmuş bir kişi olarak bilmemiz lazım. Devlet deneyimi, siyasi partilere eşit uzaklıkta olması İhsanoğlu’nun bu görevi başarıyla yapacağına inanıyorum. Türkiye’nin böyle bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var. Çünkü Türkiye parlamenter sistemle yönetilen bir ülke. Türkiye’de icranın hükümette olduğu, parlamentonun da hükümeti denetlediği bir mekanizmaya sahip olan bir sistemi var. Siz getirir tüm yetkileri tek kişide toplarsanız sorarım size o kişi hata yaptığı zaman, o kişi çılgın bir harekete kalkıştığı zaman kim dur diyecek ona? Türkiye’yi bir çırpıda savaşa sokarsa kim ona dur diyecek? Tüm emniyet siboplarını biz ortadan kaldırıyoruz. Emniyet mekanizmalarını yok ediyoruz.

İhsanoğlu şu anda Türkiye’nin şansı bence. Türkiye’nin şansı olduğu için tüm partiler bu noktada İhsanoğlu’nun arkasında birleştiler. Farklı görüşlerde birçok parti İhsanoğlu’nun arkasında birleşti. Neden biliyor musunuz? O partilerde deneyimli siyasetçiler var. O deneyimli siyasetçilerin gördüğü bir tehlike var. Sağda ve solda. O tehlike şu; eğer cumhurbaşkanlığı makamına Sayın Tayyip Erdoğan gelirse Türkiye’de birçok taş yerinden oynar ve Türkiye krize sürüklenir. Hem dış politikada hem iç politikada telafi zor bir noktaya sürüklenir endişesi var.

Ben bunlara ileride Saadet Partisinin de katılacağına inanıyorum. Çünkü Saadet Partisinin de baktığımızda dış politikasına Kürecik’le ilgili hükümetten farklı düşünüyor. Saadet Partisinin Ortadoğu’daki o akan kan konusunda AKP’den farklı düşündüğüne inanıyorum. Çünkü yaptıkları toplantılardan da aldığımız sonuçlarda kendilerine teşekkür ederim. Yani yaptığı açıklamalarda Kürecik’le ilgili diğer noktalarla ilgili tehlikeyi gördüğünü görüyorum. Bu yelpazenin daha da genişleyeceğini, Türkiye’nin bu süreçte Türk halkının bir sınav vereceğine inanıyorum.

Sunucu- Sizce bu yelpazeyi genişleten Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kişsel olarak adaylığı mı? Yoksa Tayyip Erdoğan karşıtlığı mı? Çünkü iktidar cephesinden hep bu yorum yapılıyor çatı adayına ilişkin.

Erdoğan TOPRAK- Hayır. Bu uzlaşının adayı. Çatı adayı demek doğru değil. Artık büyük uzlaşının adayı. 9 tane parti var burada. Burada bu uzlaşıyı bir araya getiren ortak payda Türkiye’nin bu tehlikeli süreçten kötü bir yere gittiğinin görülmüş olmasıdır. Türkiye kötü bir yere doğru gidiyor. Türkiye parçalanmaya doğru gidiyor. Türkiye sağduyusunu kaybettiği bir noktaya doğru gidiyor. Uluslararası alanda yalnızlaşmaya doğru gidiyor. Türkiye’ye bakın, terör örgütüne terör örgütü diyemeyen bir hükümetin başkanının yarın öbür gün cumhurbaşkanlığı koltuğuna geldiğinde veya çıktığında daha farklı bir noktada Türkiye’nin gelecekle ilgili kaygılarının olduğunu gördüğü için bu kadar parti bir araya geldi.

Sunucu- Bir taraftan da üçüncü bir aday Selahattin Demirtaş devlette tartışılıyor ve bazı yorumlar Selahattin Demirtaş’ın İhsanoğlu’nun aday gösterilmesini çok içine sindiremeyen CHP seçmenin de oy alacağını, bir anlamda CHP’den oy çalacağını söylüyor bazı yorumcular. Buna katılıyor musunuz?

Erdoğan TOPRAK- Katılmıyorum. En son çıkan araştırmalarda gördük ki, CHP kendi tabanına hakim. CHP seçmeni Ekmeleddin İhsanoğlu’nu benimsemiş. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu daha önceki görev süreci içerisinde İslam İşbirliği Genel Sekreterliği sürecindeki özgürlükler konusunda, kadın hakları konusunda bilimle ilgili attığı adımları çok iyi takip etmiş ve ondan dolayı da karar vermiş gözüküyor. CHP’de böyle bir sorun yok. Oy kaymasını da beklemiyoruz. Selahattin Demirtaş çok değerli bir aday. Saygı duyuyoruz. Başarılar dileriz kendisine ama şu anda Türkiye Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’yla Tayyip Erdoğan arasında bir seçenekle yola çıkıyor ve İhsanoğlu’nun bu noktada başarılı çıkacağına inanıyorum. İlk günden baktığımızda hızla yukarıya doğru çıkan bir grafiği var. Tanıdıkça toplumun sevdiği bir aday. Ben sahadayım. Sürekli yanındayım. Bunu görüyorum. Bunu görmüş olmaktan da mutlu oluyorum. Yani vatandaş tanıdıkça İhsanoğlu’nu oyum İhsanoğlu’na diyebiliyor.

Sunucu- Oyum İhsanoğlu’na diyenler kampanyada bağışta bulunuyorlar mı?

Erdoğan TOPRAK- Şimdi Türkiye’de iş çevreleri korkudan dolayı yeterince bağış yapmadığını görüyoruz. Ama vatandaşlarımız, halkımız elinden geldiğince mutfaklarından kısarak bu kampanyaya bağışta bulunmaya çalışıyorlar. Bağışlarımızda hızla artıyor. İstediğimiz düzeyde mi? Hayır. Ama düzeye de inşallah gelir.

Sunucu- Ekmek için Ekmeleddin sloganı da çok tartışıldı. İktidar cephesinden de geldi. Siz hem örgütü biliyorsunuz hem İhsanoğlu’yla birlikte birçok adrese de gittiniz. Nasıl tepki? Yani slogan tuttu mu?

Erdoğan TOPRAK- Slogan tuttu. Yani her yerde ekmeklerle karşılanıyoruz. Her yerde insanlar ekmeğini getiriyor. Bölüşüyor bizimle. Ekmek hem bir toplumumuzun en kutsalıdır. Hem de bir fiildir. Yani biz bu topluma huzuru ekmek istiyoruz. Biz bu toplumda sevgiyi ekmek istiyoruz. Biz bu toplumda özgürlüğü ekmek istiyoruz. Bir bu toplumda tüm bileşenleri, tüm toplumun her kesimini bir arada toplu bir şekilde ortak yaşamı istiyoruz.

Benim gördüğüm kadarıyla bizim sloganımız tuttu. En azından tartışılıyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Ama bu reklam iyi bir reklam ve tuttu. Toplumda benimsedi bunu.

Sunucu- Kritik meselelerde eğer İhsanoğlu Çankaya Köşküne çıkarsa nasıl adın atacağı da tartışılan konulardan biri. Örneğin çözüm süreci konusunda CHP ve MHP’nin birbirinden farklı görüşleri var. O noktada böyle bir somut adım atılması gerekse nasıl bir yol izleyecek İhsanoğlu? Bu hani o ortak uzlaşma zeminine de bir zarar verir mi?

Erdoğan TOPRAK- Hayır. Benim gördüğüm şu; Sayın İhsanoğlu gerçekten uluslararası deneyimiyle, devlet adamlığıyla bu önemli meselelerde de hazırlıklarının olduğunu görüyorum. Birçok yerde de bunun ipuçlarını verdi. Verdiği mesajların en önemlisi bunun kapalı kapılar ardında değil parlamentoda çözülmesi gerektiğini tabi ki bu Türkiye’nin önemli meselesidir. Bu mesele çözülmeli. Bu meselenin sütüne gidilmeli. Bu mesele kapalı kapılar ardında değil de parlamentoya getirerek toplumun bu önemli meselesini çözerek ortadan kaldırma niyetinde. Ama diğer konu kendisinin tasarrufudur. Şimdi benim bir şey söylemem doğru değil.

Biz sadece böyle tarafsız bir adayı destekliyoruz. Bu ne CHP’nin ne MHP’nin bir üyesi. Bu tarafsız bir kişi. Bizim istediğimiz Çankaya’da tarafsız bir kişinin olması. Yani hakem görevi yapacak partiler arasında. Oraya çıktığında bir partinin iç işlerine bakmayacak. Bir partide kim geliyor, genel başkan olacak kaygısı olmayacak ve olmamalı. İhsanoğlu böyle bir insan. Zaten Türkiye Cumhuriyetinin cumhurbaşkanı makamı da tarafsızlığı kabul eden bir makamdır. Bir siyasi parti kimliğiyle değil de tarafsızlığı kanıtlanmış biri oraya gelirse bizim bir sonraki seçimdeki seçim noktasında tarafsızlığını koruyarak kim gelirse gelsin onunla çalışabilecek bir yapının oluşturulmasından yana olan biri olmalı. Anayasada bu nokta da hakem görevi yapar. Anayasanın kendisine verdiği yetkiler doğrultusunda bir seçim ve ülkeyi yönetecek.

Sunucu- Elinizde son yapılan anketler var mı?

Erdoğan TOPRAK- Elimizde değil ama gördüğüm anketler var. Orada sayın İhsanoğlu’nun hızla yükseldiği ve AKP’nin de ağır ağır aşağıya doğru geldiği noktasında. Bunu ileriki günlerde daha hızla artarak devam edeceğine inanıyorum. Ekmeleddin İhsanoğlu 10 Ağustos 2014’de inşallah bu ülkeye cumhurbaşkanı olur. Bu ülkenin selameti için.

Sunucu- Ramazandan sonra kampanya da bir değişiklik olacak mı?

Erdoğan TOPRAK- Kendisi sanıyorum meydanlarda daha çok vatandaşla buluşacak. Çünkü şu andaki gördüğü nokta da ise ramazandan dolayı o sıcakta vatandaşımızın meydanlara gelmesine çok gönlü razı olmuyor. Birebir teması kendisi hedefliyor. Yani gidip kendisi insanların ayağına gidiyor. Orada insanların halini hatırını kendi mekanlarında soruyor. Ama ramazandan sonra eğer böyle güçlü bir katılım veya karşılama olursa da sanıyorum halka hitap edecektir.

Sunucu- Çok teşekkürler.